Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
ATARI STE IDE INTERFACE. THE INSTALLATION!! (Read 1999 times)
santosp
RoMzkiddiEz
*
Offline


D-BUGer

Posts: 18
Location: Atari Repair Dep. @ Sunyvalle
Joined: 23.01.09
Gender: Male
ATARI STE IDE INTERFACE. THE INSTALLATION!!
26.01.09 at 23:20:32
Print Post  
Σκληρος δισκος στον Atari STE. Οταν το πρωτακουσει καποιος, νομιζει οτι προκειτε για αστειο. Ναι αστειο για ενα μηχανημα που το γνωρισε ο κοσμος εδω και μια 20 ετια περιπου, να εχει ως βασικο input outpout, την δισκετα. Ναι μεν οι προδιαγραφες ειχαν τεθει απο την Atari, αλλα κατι η υψηλη του τιμη, κατι οτι ακουγοταν σαν εξωγηινο εκεινη την εποχη, δεν του επετρεψαν να γινει standard στον εξοπλισμο του υπολογιστη.

Εν ετει 2009 ομως, δεν μπορει παρα να ειναι ακρως απαραιτητος, για καποιον που θελει να ασχοληθει σοβαρα με το εν λογω μηχανημα, οπως εφαρμογες, λειτουργικο περιβαλλον, προγραμματισμος, μουσικη midi, παιχνιδια.....ναι ακομα και παιχνιδια!!  Cheesy

Και μη φανταστει κανεις οτι χρειαζετε καποιον εξωπραγματικο σκληρο με τις super duper ταχυτητες, τις απιαστες διαμεταγωγες, και εγω δεν ξερω τι αλλο. Στον <<κοσμο>> του μικρου Atari, Roll Eyes πολυ λιγη σημασια εχουν αυτα. Το ιδιο ισχυει και για το μεγεθος του. Αφου να σκεφτει κανεις το καταπληκτικο dbug-automation (με το οποιο δεν εχω αχοληθει ακομα λογω ολοκληρωσης κατασκευης) ειναι μονο 15 mb περιπου. Επισης ο μεγαλυτερος δισκος που κατασκευασε η Atari δεν ξεπερνα τα 60mb!!!!!! Ναι, αν σκεφτει κανεις οτι στον κοσμο του Αταρι, τα <<παντα>> χωρανε σε μια ή 2 δισκετες, και μαλιστα 720kb χωρητικοτητας, τοτε παυουν πια να  ακουγονται εξωπραγματικα λιγα τα 60mb.
Βεβαια την σημερον, με την πληθωρα προγραμματων που υπαρχει κατα την διαρκεια των χρονων που μεσολαβησαν, αλλα και απο την καλη καρδια οσων προσπαθουν μεχρι και σημερα, πιστευωντας οτι <<υπαρχει ψυχη ακομα στο πυριτιο>> Wink, μερικα mb παραπανω δεν θα εβλαπταν κανενα. Αντιθετως.!!
Ετσι λοιπον κανωντας την ερευνα μου στο διαδυκτιο, επεσα καταρχην επανω στα Atari Megafile, το satandisk, επειτα το ultrasatan, και τελος στο the real thing με την ενοια της απευθειας ανταλλαγης δεδομενων, χωρις ενδιαμεσους (dma chip) το ide interface.

To πρωτο ενω ειναι το αυθεντικο συστημα που κατασκευασε η Atari, εκτος του οτι ειναι δυσευρετο, εκτος του οτι ειναι πανακριβο, εκτος του οτι δεν υπαρχει αχρησιμοποιητο (και μιλαμε για 20 χρονια χρησης τωρα, ή εστω και τα μισα), οταν ερθει η ωρα και ο δισκος σε αφησει, θα πρεπει να πληρωσεις μια περιουσια, και αν βρεις δισκο σε ποια κατασταση θα ειναι.? Για καποιους παλι θεωρειτε ογκωδης, θορυβωδης, και μικρος σε χωριτικοτητα,
πιθανον σκεφτομενοι τα σημερινα δεδομενα. Με λιγα λογια, αν μου χαριζαν εναν, οπωσδηποτε θα τον επαιρνα διχως αλλο, αλλα για αγορα υπο τις παραπανω συνθηκες.....ουτε λογος.

Το δευτερο προιον, εκτος του οτι δεν το βρισκεις προς αγορα, του οτι δεν δυναται να βρεις την serial eeprom της xilinx, ( αλλα και αν την βρεις πως θα την προγραμματισης?), το ιδιο και ως προς τον προγραμματισμο του atmel ATmega16-16, καθως και για την ευρεση του sdcard slot,...... τεινει να παρουσιαζει και το προβλημα των χαμενων partition. Βεβαια το τελευταιο λεγεται οτι το εχουν λυσει και κατα software, αλλα και κατα hardware μορφη, και μαλιστα αναλυουν και το γιατι συμβαινει, (που ειναι και ο κυριος λογος, του γιατι δεν θελω ταση για τα αποθηκευτικα μεσα μου απο τον ΑTARI, ακομα και με  φιλτρα).  Ακομα, (αν και το βρισκω καπως υπερβολικο) για καποιους το οριο του ενος gb που προσφερει κρινετε λιγο. Να κλεισω και εδω, με το οτι αν υπηρχε προς αγορα, επειτα κιολας την λυση του προβληματος που αρχικα παρουσιασε, δεν θα ειχα κανενα λογο να μην τον αγορασω.

Το τριτο προιον απλα αναμενετε........................................... υπομονη. Lips Sealed Grin

Το IDE INTERFACE τωρα, το οποιο την σημερον μπορει να υλοποιηθει και με σκληρο δισκο αλλα και με Compact Flash Card,  δεν ειναι ενα καινουριο προιον, αλλα εχεi πρωτοσχεδιαστει παλαιότερα πίσω στο 1992. Αυτο ερχεται με ενα πολυ καλο προγραμμα οδηγησης το οποιο εχει γραψει ο p.putnick, και μπορει να οδηγησει το σκληρο με απλο ή ανεστραμενο καλωδιο 40pin, ετσι ωστε να φτασει ταχυτητα διαμεταγωγης μεχρι και τα 1800kb/sec. Απαραίτητη προυπόθεση ειναι  και η χρηση του blitter. Επισης εχει δυνατοτητα autoboot, στο TOS2.06, αλλα και στα προηγουμενα TOS με καταληλη τροποποίηση τους. Στο δισκο μπορουν να σηνυπαρξουν μεχρι και 14 συνολικα partition, με το πρωτο απο αυτα (το boot) στο 1gb και τα υπολοιπα εως 2gb το καθενα.

Οσον αφορα την υλοποιηση του, αποτελειται απο την κυριως πλακετα, ενα ολοκληρωμενο τυπου Gal, ενα ολοκληρωμενο τυπου 74HC03, και μερικες αντιστασεις-πυκνωτες. Το ποιο δυσκολο κοματι για την Ελληνικη πραγματικοτητα ειναι η Gal. Αλλα ακομα και αν την παραγγειλει καποιος, θα πρεπει να βρει ενα προγραμματιστη για να την εγγραψει.  
Quote:
Wink
Το θεμα ειναι ομως οτι οποιος το κατασκευασει, θα εχει στην κατοχη του ενα Compact Flash Card ή ενα HDD με φορμα fat16, οπου θα μπορει πανευκολα να μεταφερει στο pc του και να διαχειριστει αρχεια απο και προς τον Αtari.
Το κοστος ειναι σχετικα φθηνο, αρκει να εχει γνωσεις ηλεκτρονικης , και να πιανουν τα χερια του. Αυτο που ξεχασα να αναφερω, ειναι οτι στο πακετο δημιουργιας που εχει φτιαξει ο p.putnick, η σχεδιαση πλακετας ειναι για ATARI ST με dil type cpu , και οχι plcc τετραγωνο.

Εγω εχω κανει μια σχεδιαση πλακετας με το προγραμμα Εagle, η οποια ειναι το ακριβες σχεδιο του p.p, αλλα με την διαφορα οτι καταληγει σε ενα δευτερο 40pin connector, οπου απο εκει τα καλωδια θα πρεπει να κολληθουν σε συγκεκριμενα σημεια επανω στην μητρικη. Αυτη ειναι και η πρωτη μου σχεδιαση μονης πλευρας πλακετας, ωστε να δοκιμασω το που χωλαινει το ολο project και αν τελικα λειτουργει.  Μετα απο αρκετες δοκιμες και με την αμεριστη βοηθεια του ChrisTOS, Cool μπορω να πω οτι ειμαι ετοιμος να εφαρμοσω το interface επανω στον Atari, σε μια υλοποιηση που μπορει να μην ειναι η καλυτερη για τον καθενα, αλλα ειναι αυτο που εξυπηρετει εμενα. Την δεδομενη στιγμη ειμαι στο σταδιο της κατασκευης πλακετας διπλης οψης (εχει ηδη φτιαχτει), η οποια μπαινει σε συγκεκριμενο μερος μεσα στον Αtari STE, και βγαζει μεσω καλωδιου μια θυρα 37 pin d-type στην πισω πλευρα  επανω απο το modem port, ωστε να συνδεθει εκει ο εξωτερικος hdd.

Προσεχως θα συμπληρωσω και με φωτος, βημα βημα πως ακριβως εχω τροποποιησει τον Αtari μου, ως προς το εν λογω ενχειρημα, καθως και θα δωσω τα σχεδια της πλακετας και τα ακριβη σημεια των κολλησεων επανω στο mobo.

@7/02/09

Η πρώτη επαφή με το ide interface, είχε γίνει  <<πέφτωντας>> επάνω στα σχέδια  του P.Putnick. Tο θέμα είναι όμως ότι η κατασκευή του αφορά τον AtariST και όχι τον STE. Η διαφορά έγκειτο στον διαφορετικό τύπο θήκης του επεξεργαστή. Το ένα μηχάνημα έχει την dill μορφή του, ενώ το άλλο την plcc. Λόγω του ότι το δεύτερο έχει κάποια παραπάνω πόδια, αλλά και  διαφορετικό case, θεωρήτε  αδυνατο να εφαρμοστεί στον STE  το εν λόγω interface. Έτσι ψάχνωντας λίγο έπεσα σε αυτό.
                                       
O φίλος, μην μπορώντας να περιμένει για την εμφάνιση κάποιας συμβατής έκδοσης, είχε κολλήσει μόνος του όπως φαίνεται στην φωτο, καλωδιάκια στον επεξεργαστή απευθείας στην κάτω πλευρά της μητρικής. Το ποιο περίεργο όμως  είναι ότι το <<κόλπο>> δούλευε. Έτσι αποφάσισα να ψάξω λίγο περισσότερο το θέμα. Το πρώτο που βρήκα ήταν κάποιες υλοποιήσεις, οι οποίες όμως αφενός καρφώνονταν επάνω στην βάση του επεξεργαστή, και έτσι όταν και αν έβγαιναν δημιουργούσαν πρόβλημα, γιατί είχαν στραβώσει τα λαμάκια από την πίεση, αφετέρου όποιες προσπάθειες επικοινωνίας με τους κατασκευαστές, κατέληγαν άκαρπες. Το έφτιαξαν, το πλάσαραν, και εξαφανίστηκαν. Τους κάλεσε η <<αληθινή ζωή>> όπως λέει και ο Χρήστος. Το θέμα είναι γιατί το άφησαν εκεί? Για να το βλέπει κάποιος και να στεναχωριέται?

Όπως και να έχει  έπρεπε να βρω λύση. Κοιτώντας προσεκτικά τα σχεδιαγράμματα, παρατήρησα ότι ένας εύκολος τρόπος να συνδεθεί ήταν το expansion port. Θα το είχα υλοποιήσει εάν δεν έλειπαν συνολικά 14 σήματα εκ των 37,…. τα περισσότερα Address. Θα πει κάποιος ότι μπορείς να κολλήσεις καλωδιάκια, κόβοντας από την εσωτερική πλευρά τα λαμάκια-pins, και ενώνοντας τα επάνω τους. Ναι αλλά αν είναι να γίνει έτσι, ποιος ο λόγος να μην γίνει τελείως εσωτερικό?  Άσε που έτσι καταργείς και το εν λόγω port, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο ως προς τα diagnostics, εάν πάθει κάτι το μηχάνημα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν μπορώ να εμπιστευτώ την διαμεταγωγή δεδομένων προς τον δίσκο, δια μέσου ενός τέτοιου port. Σίγουρα με την πάροδο του χρόνου,(λίγο η οξείδωση, λίγο η χαλάρωση των pins βάλε βγάλε) θα παρουσίαζε προβλήματα. Έτσι και αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε.    

Ο PPutnick έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός τέτοιου interface, με δικό του οδηγό ώστε να μπορεί να κάνει read write, ο όποιος είναι ενσωματωμένος στις EPROM’s.  Δεν είναι και άσχημη η ιδέα του, για κάποιον που δεν έχει επαφή με το κολλητήρι, γνώση της ηλεκτρονικής γενικότερα,… ή τέλος πάντων βαριέται βρε αδελφέ! Έχει ξεκινήσει και προπαραγγελίες μάλιστα με ερωτήσεις γκάλοπ, του είδους.. <<με τι connector το θέλετε?>>    

Έτσι, ο μόνος δρόμος που έμενε ήταν να τροποποιήσω το αρχικό σχέδιο, και να το φτιάξω όλο από την αρχή.
Τα πάντα λοιπόν έπρεπε να ξεκινήσουν με την κατασκευή πλακέτας. Το θέμα είναι ότι εγώ ποτέ δεν είχα ασχοληθεί με την αποχάλκωση πλακέτας κλπ. Πόσο μάλλον με την σχεδίαση της με κάποιο σχεδιαστικό όπως το Eagle,  παρότι ηλεκτρονικός. Μετά την πρώτη επαφή με το Eagle, είδα ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο δύσκολα όσο φαίνονται. Ειδικά εάν έχεις γνώση του αντικειμένου (ηλεκτρονική), το μόνο που σου μένει είναι να μάθεις  το <<know how>>. Σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ το διαδύκτιο με τους διάφορους οδηγούς που έχει, και μάλιστα δωρεάν.

Έτσι μετά από κάμποσα βράδια, παραλείψεις, και λάθη, το τελικό σχέδιο πλακέτας μονής πλευράς, ήταν γεγονός. Τώρα θα έπρεπε να τυπωθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να έχεις ένα σοβαρό αποτέλεσμα, είναι μόνο με φωτοευαίσθητη πλακέτα χαλκού. Ούτε συζήτηση για τις κλασικές, απλές. Αυτές είναι για να ζωγραφίζουν οι μαθητές σχέδια με το χέρι, και να μαθαίνουν.
Εγώ πάλι δεν είχα ιδέα. Πάλι ατέλειωτη αναζήτηση σε forums και μελέτη. Αφού αγόρασα όλο τον εξοπλισμό, (λάμπα, εκκινητή, βάση, τζαμάκια, και διαφάνειες) έκανα την πρώτη εκτύπωση. Επειδή η κατασκευή πλακέτας δεν αφορά το παρόν άρθρο, απλά να πω ότι μετά από κάμποσες  κατασκευές κατάφερα και έφτιαξα ένα προτώτυπο. Όπως φαίνεται στην φωτο, είναι μονής πλευράς, και έτσι  τα καλωδιάκια-γέφυρες  ήταν αναπόφευκτα. Στην δεύτερη φωτο, απο αριστερά φαίνεται και ο προγραμματιστής Gal. Μόνο για τον τύπο 16V8.


Τα προβλήματα όμως τώρα άρχιζαν. Κανένας δεν είχε το ολοκληρωμένο Gal 16v8. Δεν είναι κάτι το δύσκολο, απλά στην Ελλάδα εισάγετε μόνο ότι κινείτε. Όλα τα άλλα θέλουν υπομονή και τύχη. Ξέρετε,.. η ποιο κοινώς χρησιμοποιούμενη έκφραση στα καταστήματα ηλεκτρονικών είναι, <<έχει καταργηθεί…δεν υπάρχει….>> και τέτοια. Το μόνο που υπήρχε ήταν το αντίστοιχο Pal 16v8. H διαφορά τους είναι ότι το πρώτο επανεγράφετε, ενώ το δεύτερο είναι μιας εγγραφής. Ο βασικός λόγος όμως που δεν εξυπηρετεί είναι, ότι ενώ για τις Gal υπάρχουν πάμφθηνες στην κατασκευή, και με δωρεάν λογισμικό (στο διαδύκτιο) υλοποιήσεις, για τις Pal πωλούνται μόνο έτοιμες  οι οποίες ξεκινούν από τα 250+ ευρώ.
Ψάχνοντας λοιπόν, έπεσα πρώτα εδώ, http://www.geocities.com/mwinterhoff/galblast.htm  και έπειτα στην εξελληνισμένη μορφή  εδώ http://users.ntua.gr/el01741/MyWebPage/Contructions/Programmers/GalBlast.htm
Να πω ότι το ενδιαφέρον μου επικεντρώθηκε στον απλό προγραμματιστή, διότι ήθελα να κάνω χρήση του για ένα τύπο Gal μόνο, και όχι το σύνολο τους.

Εδώ να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι όποιος φτιάξει την κατασκευή του προγραμματιστή, θα πρέπει να προσέξει στην χρήση τα εξής. Για να δουλέψει στα winnt και winxp, χρειάζεται να φορτωθεί ένας ειδικός οδηγός, ο οποίος κάνει την παράλληλη θύρα ορατή στο λογισμικό του προγραμματιστή. Έπειτα θα πρέπει να έχουμε ένα τροφοδοτικό σταθεροποιημένο με μεταβαλλόμενη τάση τουλάχιστον κατά μισό βολτ, και κλίμακα 12 έως 16 βολτ συνεχούς ρεύματος. Η τάση αυτή θα πρέπει να εφαρμόζετε μόνο κατά την διάρκεια μιας λειτουργίας, π.χ. εγγραφής-διαγραφής-ανάγνωσης-πιστοποίησης, της Gal, και όχι συνεχώς διότι το αποτέλεσμα θα είναι μετά από λίγο να καίγεται το ολοκληρωμένο. Αυτό μου στοίχησε 3 από αυτά. Την εν λόγω λειτουργία την βρήκα μετά από (πρωτίστως κάμποση απελπισία) προσεκτική παρατήρηση του κυκλώματος του ολοκληρωμένου προγραμματιστή, του ιδίου κατασκευαστή που παραθέτει και τον απλό. Εκεί φαίνεται πως κατά την οποιαδήποτε εργασία που κάνει ο προγραμματιστής στο προς εγγραφή ολοκληρωμένο, δίνει στιγμιαία την τάση, και όχι συνεχώς Τέλος να έχετε κατά νου ότι ο προγραμματιστής υποστηρίζει GAL των κατασκευαστών Lattice-National-SGS Thomson, μόνο. Τα κοινώς χρησιμοποιούμενα, (που θα βρείτε κιόλας στο εμπόριο) Gal της Atmel π.χ ΑΤ 16V8, ξεχάστε τα. Έτσι έκανα χαρά και εγώ στην αρχή. Είναι τελείως ασύμβατα, και θέλουν programmer της τελευταίας.

Να σημειώσω  ότι για να φτάσουν τα πρώτα ολοκληρωμένα στα χέρια μου, κατάφυγα σε ένα από τους μεγαλύτερους αντιπρόσωπους εισαγωγής ηλεκτρονικού υλικού στην Ελλάδα, και αγόρασα χοντρική με τιμολόγιο 10 από αυτά.(Μισή στέκα όπως συνηθίζουμε να λέμε) Αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να τα βρω.

Μετά την πρώτη κατασκευή έπρεπε να βρεθούν τα σημεία που θα κολληθούν τα καλώδια επάνω στην μητρική. Ούτε συζήτηση για <<γύφτικη>> κόλληση και μάλιστα με χοντρά καλώδια όπως έχει κάνει κάποιος (παραπάνω φωτο), αφού επί της ουσίας ήθελα κάτι σωστό και μόνιμο. Πάλι σχηματικά διαγράμματα και ανίχνευση για την ορθότητα τους επάνω στην μητρική. Επέλεξα όλα τα βασικά σήματα, (Address 1-23 και Data 0-15) να τα πάρω από δυο κοντινά (πλάι-πλάι) ολοκληρωμένα, το Motorola 68901 και το Yamaha 2151.



Κάποια άλλα που περίσσευαν, που δεν υπήρχαν σε αυτά, τα πήρα από κοντινές στον επεξεργαστή, πολυαντιστάσεις. Είναι οι κόκκινες που φαίνονται στην φωτογραφία.




Επίσης το σήμα που χρειάζεται από το pin 10 της θύρας dma, το ανίχνευσα και το πήρα κατευθείαν από την πηγή του, δηλαδή το chip Glue+Mcu, όπως φαίνεται  παρακάτω.



Παραθέτω και τα σημεία που θα πρέπει να ενώσει κάποιος το ide interface, με την  μητρική του Atari.



Επίσης το σήμα για κάθε pin από τον connector του ide interface, που αναφέρετε ως pcb connector. Είναι αυτός που φεύγει για να κολληθεί στην μητρική του Atari.


Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι για την σωστή λειτουργία του κυκλώματος, τα καλώδια που ξεκινούν από το pcb  του interface, και καταλήγουν στη μητρική, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κοντύτερα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αρχίζουν προβλήματα όπως, να μην βλέπει τον δίσκο, ή να τον βλέπει και άλλοτε να γράφει…..άλλοτε να μην γράφει σε αυτόν, ή ακόμα να δημιουργεί αστάθειες στο σύστημα, το οποίο σας πετάει τα γνωστά βαμβάκια στην οθόνη. Προς γνώση και συμμόρφωση και για να μην παιδευτείτε όσο εγώ, πρώτα φτιάχνουμε την πλακέτα και την τοποθετούμε στο τελικό της σημείο, και έπειτα τραβάμε-κόβουμε-κολλάμε τα καλωδιάκια όσο ποιο κοντά γίνετε. Ειδικά τα Address και Data. Τέλος ριχνουμε σιλικονη με θερμοπίστολο στις ενώσεις καλωδίων με τα pins, ώστε να ειναι ανθεκτικά και να μην κόβοντε στις όποιες επεμβάσεις μας μετά.


Η πλακέτα επέλεξα να τοποθετηθεί μεταξύ του floppy και του πληκτρολογίου, πάνω ακριβώς από τα δυο mc6850. Το σημείο είναι ιδανικό γιατί βρίσκετε πολύ κοντά στα σημεία σύνδεσης με την μητρική, αλλά και ακριβώς απέναντι από το σημείο εξόδου προς τον σκληρό, πάνω από την σειριακή πόρτα. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, είναι να φτιάξει κάποιος το interface σε πλακέτα διπλής όψης, έτσι ώστε να είναι μειωμένο το μέγεθος. Η θέση έχει το σωστό ύψος και γενικά τις σωστές <<βάσεις>> για να κάτσει το τυπωμένο. Επίσης το σχεδίασα έτσι ώστε να εξυπηρετείτε και η φορά της καλωδιοταινίας, προς τις δυο πλευρές.


Παρακάτω φαίνετε το τυπωμένο <<διπλής όψης>>, το οποίο σχεδίασα και κατασκεύασα, μετα απο τις δοκιμές με το προτώτυπο μονής, και αφου σπαζοκεφάλιασα, για να καταφέρω, να συμπέσουν το πάνω με το κάτω μέρος της πλακέτας, κατά την εμφάνιση.




Για να αποφευχθεί ο όγκος των connectors, υπάρχουν δυο τρόποι. Ο ένας είναι να κολληθούν απευθείας επάνω στο τυπωμένο. Αυτός όμως έχει ως αποτέλεσμα, να μην μπορεί να βγει το interface, σε περίπτωση βλάβης, αλλά και να μην μπορεί να δοκιμασθεί γενικότερα, αφού σε κάθε πρόβλημα θα πρέπει να κολλάς αποκολλάς. Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για 40 + 40 καλώδια.
Ο δεύτερος τρόπος που εφάρμοσα κιόλας, είναι αυτός με τον connector επικόλλησης πλακέτας, (μόνο ένας τον έχει σε όλη την Ελλάδα, και συγκεκριμένα…..έπεσα κατά λάθος επάνω του), με την διαφορά ότι τον χρησιμοποιούμε μόνο για το χαμηλό ύψος του(σε σχέση με τον κλασικό έμπα-έβγα ide), και δεν τον κολλάμε. Αντιθέτως ένα καλό trick, είναι να τροποποιήσουμε μια 40pin επίχρυση βάση ολοκληρωμένου, ώστε να φτιάξουμε μια υποδοχή για τον connector επάνω στο τυπωμένο. Τι κερδίσαμε από όλα αυτά? Μα φυσικά χαμηλό ύψος, και την δυνατότητα να κάτσει ακριβώς το πληκτρολόγιο, και να κλείσει το καπάκι. Εντάξει χρειάζεται λίγο κόψιμο εσωτερικά το shield, αλλά αυτό θα το αναλύσω παρακάτω

Τώρα από την άλλη πλευρά του interface, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, φεύγει το καλώδιο για τον σκληρό δίσκο. Κάνουμε μια αναστροφή αυτού πρώτα, για να πάρει την σωστή φορά. Εγώ αποφάσισα να  βάλω ένα connector εξωτερικά του Atari, πάνω από την σειριακή θύρα. Αυτό βέβαια θέλει και κάποια προεργασία-κοπή του πλαστικού. Ένα καλό τρυκ εδώ είναι, ότι αφού μετρήσετε το σωστό ύψος, ο μόνος δρόμος κοπής, είναι προς τα επάνω. Δηλαδή απλά συνεχίζετε την φορά του ανοίγματος της σειριακής θύρας. Άρα αφού σημαδέψουμε και κόψουμε στο σωστό ύψος, έπειτα μπορούμε με ένα τρυπανάκι 2 mm να τρυπήσουμε στην ευθεία, και να κόψουμε με μια πένσα το πλαστικό κομμάτι. Έπειτα με μια ψιλή λίμα, λιμάρουμε για να ισιώσουμε την ευθεία. Αυτό ήταν. Μπορούμε τώρα να τοποθετήσουμε τον connector.


Όπως είναι λογικό έπρεπε να βρεθεί και ένας connector, για να συνδεθεί ο δίσκος. Εν αρχή είχα αγοράσει το συγκεκριμένο 37 πινο που φαίνεται και στη φωτο, αλλά τοποθετώντας τον επάνω
για δοκιμή, έμοιαζε σαν γκουμουτσα. Από την άλλη με τα τερατώδη καπάκια που ήθελε το φις προς τον σκληρό, έκλεινε τελείως την δίοδο προς την σειριακή πόρτα. Οπότε ήταν αδύνατο να έχεις σκληρό και σειριακή ταυτόχρονα. Από την τρίτη, διαπίστωσα ότι για σήματα data, o συγκεκριμένος (τύπου D-Type) connector δεν ήταν και ότι καλύτερο. Έτσι χρησιμοποίησα έναν απλό γωνιακό ide.


Στην δική μου υλοποίηση αποφάσισα να συμπεριλάβω ένα δίσκο, και όχι μια sd card. O λόγος είναι ότι πιστεύω στην ακεραιότητα και πιστότητα ενός σκληρού, περισσότερο από κάθε άλλο υπάρχον μέσο. Θα μπορούσα να τοποθετήσω ένα 2,5 ιντσών, εσωτερικά στον Atari, αλλά με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που θα ήθελα να τον μεταφέρω στο pc για ανταλλαγή δεδομένων, θα έπρεπε να ανοίγω το κέλυφος. Οπότε προσωρινά διάλεξα έναν υπάρχον 3,5 ιντσών της WDigital, (που παραδόξος μαζί με την IBM θεωρείτε ασύμβατος για το εγχείρημα,) ο οποίος θα τοποθετηθεί αργότερα σε εξωτερικό case. Προς ώρας ακουμπά επάνω στον Αtari και τροφοδοτείτε από εξωτερική πηγή.


Να υπενθυμίσω ότι έχω προσάψει ως συννημενο το τυπωμένο κύκλωμα αλλά και το σχηματικό διάγραμμα, απο το IDE INTERFACE, το οποίο για να το δει-δουλέψει κάποιος, θα πρέπει να κατεβάσει από εδώ, http://www.cadsoftusa.com/download.htm
την δωρεάν έκδοση του EAGLE. Το ιδιο ισχυει και για τον προγραμματιστη GAL.


@ 11/02/09


Και τώρα το ποιο σημαντικό κομμάτι του όλου εγχειρήματος. Το φτιάξαμε, το τριπλό ελέγξαμε, το τοποθετήσαμε, και.... ήρθε η ώρα σεταρίσματος του μέσου ανάγνωσης - εγγραφής. Η όποια εμπειρία απέκτησα, αφορά μόνο κάποιους σκληρούς δίσκους, που υπήρχαν διαθέσιμοι. Το να κάνει κάποιος δοκιμές με flashcards, απαιτεί χρήμα και χρόνο.
Ο κατασκευαστής του προγράμματος οδήγησης σκληρού, ισχυρίζεται ότι δεν έχει πληροφόρηση για κάποιον σύγχρονο ata σκληρό, που να μην λειτουργεί. Εκτός όπως λέει από κάποιους παλαιότερης τεχνολογίας non-lba. Αυτό αναφέρει και για τις δυο υλοποιήσεις του, τόσο  αυτήν με το κανονικό καλώδιο σύνδεσης, όσο και με το ανεστραμμένο. Εγώ βέβαια διαπίστωσα ότι πλανάτε πλάνη οικτρά.

Αυτό που παρατήρησα είναι ότι ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, ο οδηγός του, αναγνωρίζει το σκληρό  και τα επί μέρους partition, και έπειτα ανάλογα με τη συμβατότητα του σκληρού, μπορεί μόνο να διαβάσει (άλλες φορές ούτε αυτό) και όχι να εγγράψει σε αυτόν. Αυτό ίσως έχει να κάνει με την υλοποίηση του κυκλώματος περισσότερο, και όχι τόσο με το πρόγραμμα οδήγησης. Το τελευταίο το πιστεύω, γιατί το ίδιο συμβαίνει και με τον οδηγό  Hard Disk Driver στην τελευταία του έκδοση 8.2. Βέβαια μπορεί να είναι και απλή ασυμβατότητα συγκεκριμένων σκληρών με το όλο εγχείρημα.

Οι δίσκοι που δοκιμάστηκαν είναι :

SEAGATE  ST36421A / FIRM. 8.1                          6.4GB
SEAGATE  ST310212A / FIRM 3.02                      10.2GB
WESTERN DIGITAL  WD84AA                                8.4GB
FUJITSU  MPE3102AT                                          10.2GB
SAMSUNG  SV1021H                                           10.2GB

Πιθανόν η λίστα αυτή μελλοντικά να αυξηθεί, με ότι άλλο πέσει στα χέρια μου.  Από τους παραπανω δισκους, οι 2 Seagate δεν είναι συμβατοί. -Κρίμα κιόλας γιατί είναι πολύ ήσυχοι δίσκοι.-  Ήσυχος χωρίς κυριολεκτικά να ακούγεται τίποτα είναι και ο Samsung. Ανεκτός μέσα σε μια θήκη είναι ο Fujitsu, ενώ στην περίπτωση του Western Digital, αν έχεις κοντά πιστόλι.....απλά το τραβάς και πυροβολείς. Angry


Στην περίπτωση χρησης του κανονικού καλωδίου (μη ανεστραμμενου), χρειάζεται το προγραμμα οδηγησης  και το Bigdos, για να μπορέσει να δουλέψει ο δίσκος. Αυτά μπορούμε  να τα τρέξουμε από μια δισκέτα,  ή να χρησιμοποιηθεί ένα δεύτερο πρόγραμμα οδήγησης που κάνει το δίσκο εκκινήσιμο. Στη δεύτερη περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δίσκος να έχει ένα φάκελο AUTO με το αρχείο Bigdos μέσα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν έως και 14 partition, έως 2GB το κάθε ενα, εκτός αυτών που θέλουμε να είναι εκκινήσημα που πρέπει να είναι έως 1GB. Αυτό συμβαίνει λόγω περιορισμών του Bigdos. Ο οδηγός του κατασκευαστή, περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και επιλογή partition εκκίνησης (αν έχουν φτιαχτεί) κατά την εκκίνηση. Για την λειτουργία autoboot, θα πρέπει να έχουμε λειτουργικό TOS 2.06, εκτός και αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα προηγούμενα τροποποιημένο.  Την τροποποίηση την παρέχει ο ίδιος, και εμείς πρέπει να την εφαρμόσουμε με τον τρόπο που  αναφέρει. Εγώ πάντως όσο και αν προσπάθησα να καταλάβω τα γραφόμενα του στον συγκεκριμένο οδηγό απέτυχα, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τροποποιήσω το TOS 1.62 που θα ήθελα σαν δεύτερο. Βεβαία πάντα υπάρχει η δισκετούλα για αυτήν την δουλειά.

Η μεταγωγή δεδομένων δια μέσου του οδηγού του, που μέτρησα με δικό του πρόγραμμα, είναι περίπου 370kb/sec και με blitter ενεργοποιημένο 720kb/sec. Τα access times περίπου 11 ms, ενώ τα τυχαία access από 13 έως σπάνια 16ms. Επίσης έχει φτιάξει και ένα άλλο tester ταχύτητας με ανάγνωση απευθείας από την μνήμη χωρίς διαμεσολάβηση του οδηγού του, όπου εκεί πάμε απευθείας στα 1440kb/sec και 2200kb/sec στην περίπτωση blitter, αλλά φαντάζομαι ότι αυτό λίγο θα ενδιαφέρει, αφού η βασική λειτουργία σε όλες τις περιπτώσεις είναι δια μέσου του προγράμματος οδήγησης.

Εάν κάποιος θέλει να πετύχει μεγαλύτερες διαμεταγωγές, της τάξης έως και 1900kb/sec, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα δεύτερο οδηγό, με ένα ειδικό καλώδιο (ανεστραμμένο), χωρίς την ανάγκη ύπαρξης του Bigdos. Επίσης για να είναι αυτόματα εκκινήσιμος χρειάζεται τροποποίηση του TOS, ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε την έκδοση 2,06. Πάντα βεβαία υπάρχει και η περίπτωση της δισκέτας. Εγώ παρότι το επιχείρησα, δεν μπορώ να πω ότι δουλεύει σωστά. Ναι μεν διαβάζει και γράφει από το σκληρό, αλλά τα προγράμματα συμπεριφέροντε τρελά. Άλλα δουλεύουν, άλλα κολλάνε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζονται βόμβες. Τεσπά μπορούμε να ζήσουμε και με χαμηλές διαμεταγωγές. Μήπως αυτές των πρώτων δίσκων της Αtari ήταν καλύτερες? Wink

Τέλος θέλω να συμπληρώσω κάποια πράγματα που δεν ανέφερα.
Για να μπορέσει κάποιος να χρησιμοποιήσει τον συμβατό δίσκο του, θα πρέπει να τον φορμάρει είτε μέσα από καθαρό dos 6,22, είτε από περιβάλλον π.χ. Winxp. Στο τελευταίο που είναι και ποιο δημοφιλές θα πρέπει να κάνει τα εξής βήματα. Start, Control Panel, Administrative Tools, Computer Management, Disk Management. Εκεί καταρχάς διαγράφουμε όλα τα διαμερίσματα του προς χρήση δίσκου. Έπειτα δημιουργούμε το πρώτο με FAT16 διαμόρφωση, και 990mb μέγεθος. Έπειτα κάνουμε ολικό format του διαμερίσματος που δημιουργήσαμε. Τέλος το κάνουμε και ενεργό.(Set Partition Active).  Αυτό θα είναι το πρώτο και εκκινήσιμο διαμέρισμα στο Atari μας.

Για τα υπόλοιπα (έως και) 13 διαμερίσματα, επιλέγουμε πρώτα να δημιουργήσουμε Extended Partition, όσο χώρο από τον δίσκο χρειαζόμαστε. Έπειτα δημιουργούμε διαμερίσματα ως Logical Drives, με μέγιστο μέγεθος τα 2Gb το κάθε ένα. Και αυτά θα πρέπει να γίνουν με FAT16 διαμόρφωση, και ολικό Format για το καθένα. Προσοχή!! Τον χώρο που  διαθέσαμε ως Extended partition, θα πρέπει να τον χρησιμοποιησουμε  όλο.
Τέλος δημιουργούμε στο πρώτο εκκινήσιμο διαμέρισμα ένα φάκελο AUTO με κεφαλαία, και βάζουμε μέσα το αρχείο BigDos. Αυτό ήταν….ο δίσκος είναι έτοιμος για χρήση.
Στο Atari τώρα κατα την πρώτη εκκίνηση θα πρέπει να φτιάξουμε μια δισκέτα με ένα φάκελο AUTO που να έχει μέσα σε αυτόν τα αρχεία, BigDos και IDED_7.PRG, και το αρχείο AUBDUD91.PRG έξω από αυτόν. Εισάγουμε την δισκέτα στον Atari. Όταν συνδέσουμε το δίσκο, πρώτα δίνουμε τάση σε αυτόν, και μετά εκκινούμε. Θα πρέπει να φορτώσει τον οδηγό, να δούμε ότι αναγνώρισε το δίσκο με τα διαμερίσματα του, έπειτα να φορτώσει το ΒigDos, και τέλος να μπει στο TOS στο οποίο θα δούμε το πρώτο διαμέρισμα του δίσκου το C:.

Η πρώτη δοκιμή μας είναι να δούμε αν ανοίγει ο φάκελος C: και φαίνονται τα περιεχόμενα του. Έπειτα δοκιμάζουμε να δημιουργήσουμε μερικούς τυχαίους φακέλους σε αυτόν. Έπειτα να τους διαγράψουμε. Τέλος για να δούμε τα υπόλοιπα partition που δημιουργήσαμε, θα πρέπει από την μπάρα εργασιών, να επιλέξουμε ‘Install Devices’. Ξαφνικά θα παρουσιαστούν και τα υπόλοιπα εικονίδια - διαμερίσματα. Τις ίδιες δοκιμές και σε αυτά για να δούμε ότι όλα λειτουργούν καλώς.

Για να γίνει τώρα ο δίσκος εκκινήσιμος χωρίς την βοήθεια δισκέτας, θα πρέπει αφενός να έχουμε εγκατεστημένο το TOS 2,06, και αφετέρου μετά την εκκίνηση με δισκέτα, να τρέξουμε το πρόγραμμα AUBDUD91.PRG, μέσα από αυτήν. Εκεί αφού δούμε ότι αναγνωρίζεται ο δίσκος, πατάμε το ‘I’ για Install Driver. Μετά την επιτυχή εγκατάσταση, θα πρέπει να γίνει reset, να βγάλουμε την δισκέτα εκκίνησης, και να διαπιστώσουμε ότι ο δίσκος θα εκκινεί μόνος του. Να υπενθυμίσω ότι χρειάζεται να έχουμε δημιουργήσει ένα φάκελο AUTO στο πρώτο διαμέρισμα του σκληρού δίσκου, με το αρχείο ΒigDos μέσα, από την διαμόρφωση του κιόλας σε περιβάλλον Windows. Αν αυτό δεν έχει γίνει, δεν θα μπορέσουμε να εγγράψουμε τίποτα στον δίσκο, παρά μόνο να διαβάσουμε κάποια αρχεία.
Καλορίζικο το καινούριο αποθηκευτικό μέσο. Smiley



Επίσης να πω ότι θα χρειαστεί κάποια τροποποίηση του shield όπως φαίνεται στις φωτός, ώστε να χωρέσει το Interface, και να κλείσει το Atari επιτυχώς. Αυτό γίνετε σημαδεύοντας και κόβοντας με ένα σιδηροπρίονο.


Ακόμα μετά από σκέψη αποφάσισα να αλλάξω λίγο το look, αλλάζοντας τον connector σύνδεσης του Atari με το σκληρό δίσκο. Αυτό έγινε γιατί στην πρώτη υλοποίηση, και δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα με τον IDE Connector, αλλά και διαπίστωσα ότι αυτές τουλάχιστον που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι πολύ εύθραυστες. O συγκεκριμένος Connector είναι τύπου D-Type 37 ακίδων, και θα αναρωτηθεί κάποιος πως κάνει από την στιγμή που ο σκληρός θέλει 40 ακίδες? Αν παρατηρήσει τα διαγράμματα που έχω συνάψει, θα δει ότι χρησιμοποιούνται μόνο οι 36 από αυτές.
« Last Edit: 14.02.09 at 01:01:54 by santosp »  

IDE___GAL_PCBS.rar ( 87 KB | Downloads )
DRIVERS.rar ( 29 KB | Downloads )
SPEED_TOOLS.rar ( 3 KB | Downloads )

At ATARI SERVICE, we take care of you. As well as your ATARI system.
Back to top
 
IP Logged
 
Christos
Distributor
Reboot Member
**
Offline


D-BUGer

Posts: 212
Joined: 06.03.07
Re: ATARI STE IDE INTERFACE. THE INSTALLATION!!
Reply #1 - 26.01.09 at 23:39:18
Print Post  
santosp wrote on 26.01.09 at 23:20:32:
αι μη φανταστει κανεις οτι χρειαζετε καποιον εξωπραγματικο σκληρο με τις super duper ταχυτητες, τις απιαστες διαμεταγωγες, και εγω δεν ξερω τι αλλο. Στον <<κοσμο>> του μικρου Atari, Roll Eyes πολυ λιγη σημασια εχουν αυτα. Το ιδιο ισχυει και για το μεγεθος του. Αφου να σκεφτει κανεις το καταπληκτικο dbug-automation (με το οποιο δεν εχω αχοληθει ακομα λογω ολοκληρωσης κατασκευης) ειναι μονο 15 mb περιπου. Επισης ο μεγαλυτερος δισκος που κατασκευασε η Atari δεν ξεπερνα τα 60mb!!!!!! Ναι, αν σκεφτει κανεις οτι στον κοσμο του Αταρι, τα <<παντα>> χωρανε σε μια ή 2 δισκετες, και μαλιστα 720kb χωρητικοτητας, τοτε παυουν πια ναακουγονται εξωπραγματικα λιγα τα 60mb.



Απλά μια διευκρίνηση γιατί θα με κυνηγήσουν ο ggn, o cj και ο shw Tongue. Αναφέρεσαι στο morethangames pack το οποίο δεν έχει σχέση με τους D-Bug παρά μόνο ότι είχαν την ευγένεια να κάνουν το hosting. Δεν είναι πρότζεκτ των παιδιών. Έχει κάποια σχέση βέβαια με αυτό που κάνουν. Να φτιάχνουν τα παιχνίδια έτσι ώστε να τρέχουν από τον σκληρό. Ρίξε μια ματιά στο ULS, θα εντυπωσιαστείς (κάνει ότι το WHDload αλλά καλύτερα και περισσότερα, μέχρι και savestates για παιχνίδια που το υποστηρίζουν, και screenshots επίσης). Να δηλώσω επίσης ότι πολλά από τα patches δεν θα τρέχουν με το teradesk κτλ. Κάτι με την μνήμη. Για τα παιχνίδια, clean boot.

santosp wrote on 26.01.09 at 23:20:32:
Το IDE INTERFACE τωρα, το οποιο την σημερον μπορει να υλοποιηθει και με σκληρο δισκο αλλα και με sdcard,δεν ειναι ενα καινουριο προιον, αλλα εχεi πρωτοσχεδιαστει καπου πισω στο 1992. Αυτο ερχεται με ενα πολυ καλο προγραμμα οδηγησης το οποιο εχει γραψει ο p.putnick, και μπορει να οδηγησει το σκληρο με απλο ή ανεστραμενο καλωδιο 40pin, ετσι ωστε να φτασει ταχυτητα διαμεταγωγης μεχρι και τα 1800kb/sec. To τελευταιο το επιτυγχανει και με την χρηση του blitter. Επισης εχει δυνατοτητα autoboot, στο TOS2.06, αλλα και στα προηγουμενα TOS με καταληλη διαμορφωση τους. Στο δισκο μπορουν να συνυπαρξουν μεχρι και 14 συνολικα partition, με το πρωτο απο αυτα (το boot) στο 1gb και τα υπολοιπα εως 2gb το καθενα.


Όπως σου έχω πει, θεωρώ τα σχέδια του αναξιόπιστα, αλλά έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητες σου να βρείς τι πρέπει να κάνεις για να μην σου δημιουργήσει προβλήματα. Για τον driver, ελπίζω να μην φανεί το ίδιο αναξιόπιστος όπως τα υπόλοιπα προγράμματα του, όπως και να χει back up often Wink.

Περιμένουμε τα υπόλοιπα Wink.

Edited: Κακή επιλογή λέξεων Sad

« Last Edit: 27.01.09 at 00:58:50 by Christos »  
Back to top
 
IP Logged
 
santosp
RoMzkiddiEz
*
Offline


D-BUGer

Posts: 18
Location: Atari Repair Dep. @ Sunyvalle
Joined: 23.01.09
Gender: Male
Re: ATARI STE IDE INTERFACE. THE INSTALLATION!!
Reply #2 - 27.01.09 at 05:25:23
Print Post  
Οκ! Χρηστο εχεις απολυτο δικιο. Μπερδευτικα. Μου ειχες πει να μπω στο εν λογω site(ωστε να το κατεβασω), και εγω το εδεσα σχοινι κορδονι οτι ετσι λεγεται και το πακετο. Shocked Shocked Ειπαμε αρχαριος. Grin
« Last Edit: 27.01.09 at 05:26:41 by santosp »  

At ATARI SERVICE, we take care of you. As well as your ATARI system.
Back to top
 
IP Logged
 
ggn
D-Bug member
Reboot Member
*****
Offline


D-Bug debugger

Posts: 1461
Location: Somewhere in Greece
Joined: 22.02.07
Gender: Male
Re: ATARI STE IDE INTERFACE. THE INSTALLATION!!
Reply #3 - 27.01.09 at 18:52:28
Print Post  
santosp wrote on 26.01.09 at 23:20:32:
Αυτο ερχεται με ενα πολυ καλο προγραμμα οδηγησης το οποιο εχει γραψει ο p.putnick


Poly kalo, mpouxaxaxaxxaaaaa! Prosexe, ayto mporei na einai kai logos gia ban Tongue
  
Back to top
 
IP Logged
 
santosp
RoMzkiddiEz
*
Offline


D-BUGer

Posts: 18
Location: Atari Repair Dep. @ Sunyvalle
Joined: 23.01.09
Gender: Male
Re: ATARI STE IDE INTERFACE. THE INSTALLATION!!
Reply #4 - 28.01.09 at 05:09:48
Print Post  
Καλημερα Γιωργο! Ευτυχως τα εχω καλα με την διοικηση, γιατι αλλιως θα με ειχε αποβαλει.... Grin Grin
« Last Edit: 12.02.09 at 18:33:33 by santosp »  

At ATARI SERVICE, we take care of you. As well as your ATARI system.
Back to top
 
IP Logged
 
ggn
D-Bug member
Reboot Member
*****
Offline


D-Bug debugger

Posts: 1461
Location: Somewhere in Greece
Joined: 22.02.07
Gender: Male
Re: ATARI STE IDE INTERFACE. THE INSTALLATION!!
Reply #5 - 28.01.09 at 18:19:03
Print Post  
santosp wrote on 28.01.09 at 05:09:48:
Καλημερα ggn! Ευτυχως τα εχω καλα με την διοικηση, γιατι αλλιως θα με ειχε αποβαλει.... Cheesy Cheesy


H doihkhsh to 3erei ayto? Wink
  
Back to top
 
IP Logged
 
Christos
Distributor
Reboot Member
**
Offline


D-BUGer

Posts: 212
Joined: 06.03.07
Re: ATARI STE IDE INTERFACE. THE INSTALLATION!!
Reply #6 - 08.02.09 at 08:35:45
Print Post  
Aha! To prwto poy exw na pw einai oti to sygkekrimeno post ksepernaei kata poly to megethos ths ektheshs poy eixa grapsei stis panellhnies Tongue.

Apo kei kai pera apisteytos guide. Afou kataferes kai evgales akrh apo tis piperies tou *censored*.. BRAVO! Apsogo.
« Last Edit: 08.02.09 at 08:39:11 by Christos »  
Back to top
 
IP Logged
 
Christos
Distributor
Reboot Member
**
Offline


D-BUGer

Posts: 212
Joined: 06.03.07
Re: ATARI STE IDE INTERFACE. THE INSTALLATION!!
Reply #7 - 12.02.09 at 00:37:10
Print Post  
Na se rwthsw? Exeis empeiria syggrafhs technical manuals? Tongue

Ws gnwston egw twra tha sou proteinw na apofygeis th xrhsh toy driver toy ppera mias kai den exei deiksei kala deigmata grafhs. Ant aytou xrhsimopoihse ton HDDriver. Ton disko mporeis na ton kaneis mount se linuxaki me thn vohtheia twn mtools. Epishs mia allh protash, vale mia cf kartoyla na mhn anhsyxeis gia ton thorybo. 4GB sou einai... yperarketa Cheesy.

Loipon sto epomeno stadio, perimenw na dw plhrofories apo thn xrhsh toy "neou" soy atari. H diafora pou kanei o sklhros einai terrastia. Proswpika, hmoun gia ena diasthma xwris sklhro ston falcon. To anoiga mono mia fora to mhna kai evlepa ena dyo demos Cheesy
  
Back to top
 
IP Logged
 
santosp
RoMzkiddiEz
*
Offline


D-BUGer

Posts: 18
Location: Atari Repair Dep. @ Sunyvalle
Joined: 23.01.09
Gender: Male
Re: ATARI STE IDE INTERFACE. THE INSTALLATION!!
Reply #8 - 12.02.09 at 04:00:24
Print Post  
Grin Grin Grin
Λοιπον για το πρωτο σκελος της προτασης, να απαντησω οτι εχω κανει δοκιμες με τη μονη εκδοση hddriver που βρηκα δωρεαν την 8,13, και ενω αναγνωριζει τον δισκο, (παντα μιλαμε να τον βαλεις μεσα τελειως αφορμαριστο χωρις partition) μολις φτιαξεις το πρωτο διαμερισμα εστω και 10mb, κατα την επανεκκινηση δεν το ξανααναγνωριζει ο οδηγος. Παροτι πριν το διαιρει, το τσεκαρει, αλλαζει παραμετρους κ.λ.π, μετα τιποτα. Μονο κατι βομβακια και συνεχιζει την εισοδο σε TOS.  Oπως σου εχω πει και αλλη φορα, μαλλον η εν λογω υλοποιηση ειναι λιγο ρουχου μουχου,.... Αλλα πρεπει να δουλευει αριστα η αλλη η παλαιοτερη με τα buffer. Εκεινη επισης κανει χρηση μεγαλυτερης Gal (20v8) και διαχειριζεται περισσοτερα Address. Ειμαι σιγουρος οτι πρεπει να εχει και συμβατοτητα με πολυ περισσοτερους σκληρους. Στο κοματι driver ειμαι καταδικασμενος. Δεν πειραζει, μεσα απο εμενα θα ελενξουμε και τα προβληματα, συν τω χρονω.

Η καρτουλα compact flash ή η αγορα πιστολιου Grin, ειναι το δευτερο σταδιο. Απο οτι εχω ξεσκονισει ολο το διαδικτυο, πρεπει να δουλευει οποιοσδηποτε CF/IDE Adapter, γιατι ολοι ειναι ιδιοι, αλλα πολυ συγκεκριμενη καρτα!!! Το ονομα αυτης Sandisk, και μαλιστα μονο τα απλα μοντελλα και οχι τα II - III Extreme και τετοια. Μεινε συντονισμενος, γιατι αυτο ειναι κατι που θα γινει - δοκιμαστει.

Οσο για την τελευταια παραγραφο με βρισκεις απολυτα συμφωνο. Cheesy Cheesy Cheesy
« Last Edit: 12.02.09 at 04:01:22 by santosp »  

At ATARI SERVICE, we take care of you. As well as your ATARI system.
Back to top
 
IP Logged
 
ggn
D-Bug member
Reboot Member
*****
Offline


D-Bug debugger

Posts: 1461
Location: Somewhere in Greece
Joined: 22.02.07
Gender: Male
Re: ATARI STE IDE INTERFACE. THE INSTALLATION!!
Reply #9 - 12.02.09 at 17:46:55
Print Post  
Christos wrote on 12.02.09 at 00:37:10:
Proswpika, hmoun gia ena diasthma xwris sklhro ston falcon. To anoiga mono mia fora to mhna kai evlepa ena dyo demos


Twra mporeis na to kaneis kai ston mega sou ayto, afou exoume patcharei merika demos Tongue
  
Back to top
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint
 
  « Board Index ‹ Board  ^Top