Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
LATEST VERSION ATARI 1040 STE TECHNICAL INFO (Read 1075 times)
santosp
RoMzkiddiEz
*
Offline


D-BUGer

Posts: 18
Location: Atari Repair Dep. @ Sunyvalle
Joined: 23.01.09
Gender: Male
LATEST VERSION ATARI 1040 STE TECHNICAL INFO
17.02.09 at 22:53:30
Print Post  
Πριν από μερικές ημέρες έφτασε στα χέρια μου ένα Αtari Ste. Αυτό ήταν ευγενική προσφορά του GGN, Cool το οποίο μου παραχωρήθηκε κατά την πρώτη γνωριμία μας.
Ο σκοπός της παραχώρησης σε εμένα, έγινε για να χρησιμοποιήσω το blitter στο δικό μου STE, λόγω του ότι ο τελευταίος είχε καεί.

Κατά την πρώτη επαφή με το μηχάνημα, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε πληκτρολόγιο και τροφοδοτικό εσωτερικά. Η μεγάλη έκπληξη που με περίμενε όμως, ήταν ότι η Atari κάπου μεταξύ 1990 και 1991, είχε αλλάξει τη σχεδίαση της μητρικής πλακέτας. Οι αλλαγές συνοψίζονται στα εξής.
Καταρχάς, πιθανόν για λόγους οικονομίας τα μόνα ολοκληρωμένα που ήταν σε βάσεις, ήταν οι Roms.
To DMA chip είχε μετατραπεί από 40 pin dill μορφή, σε 44 pin plcc.
Ο Glue + Memory Controller Chip των 144 pins, είχε παραμείνει στην αρχική του μορφή, αλλά συμπεριελάμβανε πλέον και το blitter chip εσωτερικά. Σαν αποτέλεσμα αυτού, το τελευταίο να έχει εξαφανιστεί από την πλακέτα, ως ακέραιη μονάδα. Προφανώς αυτό θα έγινε πάλι για λόγους κόστους.
Επίσης είχε διορθωθεί και το σχεδιαστικό λάθος της πρώτης παρτίδας STE του 1989, το ότι έλειπε δηλαδή ένα chip. Για να μην αναγκαστούν να πετάξουν όλη την παραγωγή τότε, το προσέθεσαν με πατέντα επάνω σε ένα άλλο, και ενώθηκε με τα σημεία που έπρεπε με καλώδιο. Αυτό είναι ορατό σε όλα τα STE πρώτης γενιάς.
Τώρα πλέον βρίσκεται δίπλα σε εκείνο που είχε μπει ως προσθήκη.

Το θέμα ήταν τώρα ότι αφού δεν υπήρχε blitter, το μόνο που χρησίμευε ήταν για ανταλλακτικά. Έτσι αποφάσισα πριν το ρίξω στο πατάρι, να του δώσω μια ευκαιρία, μήπως τουλάχιστον ζωντανέψει.
Το μηχάνημα το μόνο που έκανε, ήταν να ξεκινά με λευκή οθόνη. Αφού ελεγχθήκαν η Ram 1Mb, και οι 2 Roms (γνήσιες Αtari v1.62 UK), το μόνο που έμενε (όλα τα άλλα ήταν κολλητά), ήταν να χρησιμοποιηθεί το Diagnostic Cartridge, μήπως και δείξει κάτι. Τζίφος όμως.. καμία διαφορά. Πάλι λευκή οθόνη.
Διαβάζοντας το service manual είδα ότι μια πιθανή λύση σε τέτοια περίπτωση, είναι να χρησιμοποιήσεις ένα δεύτερο STE σαν τερματικό, το οποίο να τρέχει τον VT52 emulator, και να συνδέσεις μέσω της σειριακής το προβληματικό μηχάνημα, με το Diag. Cart. επάνω, ώστε να δεις τα σφάλματα, αλλά και να χειριστείς το τελευταίο. Με τη βοήθεια του ChrisTOS, το εφάρμοσα, αλλά το μόνο μήνυμα που έπαιρνα κατά την εκκίνηση του προβληματικού STE ήταν αυτός ο χαρακτήρας. @ . Και πάλι τζίφος.

Τέλος αποφάσισα να κάνω μια ανίχνευση για <<συνέχεια>> των Address και Data, από τον 68000 motorolla προς όλα τα chip (custom και μη), ακόμα και προς την Ram και Rom. Μετά από κάποιες ώρες, ανακάλυψα ότι υπήρχε διακοπή σε 2 Data τα D2 και D13, σε όλη (αν μου επιτρέπετε να το πω έτσι) την ανατολική πλευρά της πλακέτας. Αφού αυτά αποκαταστάθηκαν, και έγινε προσπάθεια επανεκκίνησης, πάλι τίποτα. Λευκή οθόνη.
Μετρώντας το Halt σήμα του επεξεργαστή, έβλεπα ότι ενώ μετά από Reset χανόταν, έπειτα από 3 4 δευτερόλεπτα, εμφανιζόταν πάλι. Άρα ή ήταν ελαττωματικός, η στην προσπάθεια να επικοινωνήσει με κάποιο chip-συνεργάτη, δεν έπαιρνε απάντηση. Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι ελέγχθηκαν και οι κρύσταλλοι 8 και 32 Mhz που αφορούν την cpu και τον Shifter, για σωστή ταλάντωση, αλλά και κάποιοι άλλοι στα 4 και 2,57 Mhz. Όλοι ταλάντωναν σωστά.

Σαν μια τελευταία προσπάθεια απομόνωσης των πιθανών <<ενόχων>> custom chip, αποκόλλησα τον 68000, τον Shifter, καθώς και το DΜΑ chip (ποιο κάτω στην φωτο φαίνονται οι κενές θέσεις στη μητρική) ώστε να τα δοκιμάσω στον δικό μου STE. Λειτουργούσαν άψογα.
Άρα αυτό που μένει επί της ουσίας είναι το MCU+BLITTER chip, το οποίο όμως έχει ένα κόστος περί τα 45$ + ταχυδρομικά, που μαζί με το κόστος ενός πληκτρολογίου, ενός τροφοδοτικού, αλλά και ότι άλλο προκύψει, κρίνουν ασύμφορη οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια αποκατάστασης βλάβης του εν λόγω μηχανήματος. Οπότε φωρτό τα τελά, και πατάρι - ανταλλακτικά.

Για εμένα το χρησιμότερο που έμαθα είναι ότι η μεταγενέστερη έκδοση δεν είναι και ότι καλύτερο, με κύριο χαρακτηριστικό την μη δυνατή άμεση αλλαγή customs (κολλημένα), αλλά και την ενσωμάτωση του ποιο ευαίσθητου chip για τον STE του Βlitter μέσα στο Memory Controller Chip. Το τελευταίο καθιστά εντελώς αδύνατη την εξάρμωση του blitter, (με τρόπο που έχω αναφέρει σε προηγούμενο post) με αποτέλεσμα να αχρηστεύετε όλο το μηχάνημα.

Σαν συμπέρασμα, αν κάποιος μπορεί να ελέγξει-επιλέξει πριν την αγορά, θα του συνιστούσα να πάρει την πρώτη υλοποίηση του 1989.


Εδώ φαινετε η κενή θέση της cpu 68000 Motorola. Παρατηρείστε κάτω αριστερά την θέση του blitter. Έχει εξαφανιστεί!! Grin


Εδώ φαίνετε η άδεια θέση του Shifter.


Εδώ βλέπουμε την άδεια θέση του νέου τετράγωνου DMA chip. Αν υπαρξει χρόνος μελλοντικά μπορεί να φτιάξω ένα adaptor που να καταλήγει σε dill 40pins μορφή. Αυτο θα είναι για εσένα Γιώργο. Ξέρεις εσύ! Wink


Εδώ το νέο (και δυστυχώς καμμένο) MCU + Blitter chip. Γι αυτό στο τέλος του part number, υπαρχει και το /B. To πράσινο καλώδιο που περνά από εκεί, είναι για το ένα από τα δύο data που έλειπαν.


Να σας συστήσω?? Από αριστερά προς τα δεξιά, Shifter (o παλαιος ο δικός μου) - Cpu 68000 - Dma Chip - Original Roms V1.62 UK LO/HI.

Τέλος να ευχαριστήσω τον ChrisTOS και τον GGN, για την αμέριστη βοηθειά τους, που ως αποτέλεσμα για εμένα είχε γενικότερα την γνώση, αλλά και την διάθεση για τη συγγραφή αυτού του post. Smiley« Last Edit: 18.02.09 at 19:24:11 by santosp »  

At ATARI SERVICE, we take care of you. As well as your ATARI system.
Back to top
 
IP Logged
 
ggn
D-Bug member
Reboot Member
*****
Offline


D-Bug debugger

Posts: 1465
Location: Somewhere in Greece
Joined: 22.02.07
Gender: Male
Re: LATEST VERSION ATARI 1040 STE TECHNICAL INFO
Reply #1 - 18.02.09 at 17:02:58
Print Post  
Kat arxhn htan eyxaristhsh mou na se gnwrisw kai na sou prosferw to mhxanhma! Krima pou den epai3e telika, alla eimai sigouros oti evales ta dynata sou kai ekanes polla parapanw apo oti 8a ekana egw Wink

Loipon, apo kei kai pera, exw ki alla kaloudia na sou dwsw, 8a ta valw se mia lista edw gia na mhn ta 3exasoume! (an 8ymasai kai tipote alla, pes to!)

- Ethernec
- IDECF adapter me CF
- To programmataki pou sou yposxe8hka!

An 3exasa kati, pes to!
  
Back to top
 
IP Logged
 
santosp
RoMzkiddiEz
*
Offline


D-BUGer

Posts: 18
Location: Atari Repair Dep. @ Sunyvalle
Joined: 23.01.09
Gender: Male
Re: LATEST VERSION ATARI 1040 STE TECHNICAL INFO
Reply #2 - 18.02.09 at 19:26:53
Print Post  
Να εισαι καλα Γιωργο. Θα τα βρουμε ολα συν τω χρονο. Smiley

Εννοειτε οτι υπαρχουν παντα διαθεσιμα για την μικρη ομαδα που απαρτιζεται απο εμας τους 3:

1 SHIFTER
1 DMA τετραγωνο
1 FLOPPY DRIVE 720kb EPSON
3 68000 @ 8Mhz CPU  PLCC CASE
1 σετ RAM 1Mb
1 W.D FLOPPY CONTROLLER CHIP  (εμ τι νομιζατε οτι θα σας παραχωρουσα το ajax που βρηκα μεσα? Tongue Tongue  Αυτο το αντικατεστησα με το δικο μου western digital. Grin
1 σετ καπακια απο 1040 STE

Και τελικα οτι αλλο μπορει να σας φανει χρησιμο απο το εν λογω μηχανημα. Δεν πουλιετε τιποτα. Ειναι για την παρεα. Wink
Αντε ισως δωσω κανενα 68000 γιατι ειναι 3, και καποια σετακια 1Μb RAM γιατι εχω και απο αυτα 3.
« Last Edit: 18.02.09 at 19:42:30 by santosp »  

At ATARI SERVICE, we take care of you. As well as your ATARI system.
Back to top
 
IP Logged
 
ggn
D-Bug member
Reboot Member
*****
Offline


D-Bug debugger

Posts: 1465
Location: Somewhere in Greece
Joined: 22.02.07
Gender: Male
Re: LATEST VERSION ATARI 1040 STE TECHNICAL INFO
Reply #3 - 18.02.09 at 20:44:20
Print Post  
santosp wrote on 18.02.09 at 19:26:53:
και καποια σετακια 1Μb RAM γιατι εχω και απο αυτα 3.


Egw prepei na exw kamia 10aria-15aria setakia ram an 8elei kaneis na kanei peiramata Wink
  
Back to top
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint
 
  « Board Index ‹ Board  ^Top